Teamcoach voor het duurzaam verbeteren van de samenwerking

Wanneer neem je een teamcoach in de arm?

Zoek je een ervaren teamcoach? Ik heb jaren ervaring en tientallen organisaties geholpen. Een teamcoach of een bedrijfscoach zet je in als je team niet effectief en/of prettig met elkaar samenwerkt, dus als de communicatie of de samenwerking stagneren. Vaak wordt een teamcoach ingezet als er conflicten zijn die te groot zijn om samen op te lossen. Er is al veel over gepraat en er zijn al verschillende interventies gedaan die nog niet tot gewenste prettige en effectieve samenwerking heeft geleid.

Er zijn verwijten over en weer, tijdens vergaderingen kan de spanning (te) hoog oplopen en er wordt veel geroddeld. gelijkgestemden zoeken elkaar op en versterken elkaar en vormen een 'front'. Als het niet meer lukt om irritaties openlijk te bespreken en samen op te lossen, gaan ze onderhuids etteren. Als er niet meer samengewerkt wordt doordat de verschillende groepjes in een team geen informatie meer met elkaar delen, als de conflicten onderling te groot zijn geworden om samen te bespreken en op te lossen, zit dat de effectiviteit van een team in de weg. Bovendien kan het bij medewerkers voor zoveel spanning zorgen dat ook de gezondheid van de teamleden eronder gaat leiden, is het verstandig om een teamcoach in te huren.

Meest voorkomende problemen in een team

  1. Teamleden communiceren niet goed of niet meer met elkaar
  2. Conflicten en onderhuidse spanningen frustreren de onderlinge samenwerking
  3. Teamleden komen hun afspraken niet na
  4. Teamleden nemen geen initiatief en/of zijn passief
  5. Teamleden werken op eigen eilandjes

Wat is teamcoaching?

Een teamcoach ( ook wel bedrijfscoach) helpt teams om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te gaan. Vaak is het gevoel van veiligheid in het team ver te zoeken en zijn open gesprekken te spannend en te moeilijk om samen aan te gaan. Een teamcoach helpt de teamleden om zich uit te spreken en om (weer) naar elkaar te luisteren. Een teamcoach maakt het team bewust van de negatieve interactiepatronen door ze te benoemen. Een metafoor die ik vaak gebruik is de ijsberg: onder de waterlijn zwemmen vissen en die staan voor irritaties. Als deze vissen niet op tijd boven water worden gehaald, groeien ze en kunnen de vissen groot worden als haaien. Haaien zijn echt spannend om boven water te halen en dus laten de teamleden die liever onder water zwemmen.

Als teamcoach zorg ik voor een veilige sfeer waardoor de teamleden deze haaien en andere vissen rustig naar boven durven halen, oftewel om zich uit te spreken. Hierdoor worden onderlinge irritaties bespreekbaar waardoor ze ook opgelost kunnen worden. Een teamcoach haalt dus niet zelf de haaien uit het water, maar laat als het ware de waterlijn langzaam zakken zodat de haaien zichtbaar worden en besproken en opgelost kunnen worden.

Naast teamcoaching om conflicten op te lossen, zal ik ook het team begeleiden naar effectiever en prettiger samenwerken. Ik kijk naar de effectiviteit van het hele team en waar nodig - en altijd in overleg - interventies toepassen om het hele team verder te helpen.

Welke eigenschappen heb ik als teamcoach?

Er zijn veel manieren om teams te coachen, van pure procesbegeleiding tot meer inhoudelijke methodieken. Wat mij betreft is een aantal eigenschappen daarbij essentieel, een teamcoach:

  1. is neutraal: ik zal geen partij kiezen in een conflict, maar onbevooroordeeld het gesprek begeleiden.
  2. creëert veiligheid en structuur: de teamleden gaan uit eigen beweging met elkaar in gesprek en lossen samen de problemen op die er zijn.
  3. kan goed luisteren en heeft het lef zich uit te spreken als het spannend is: ik hou van dieren, maar niet van roze olifanten :-) Ik zal steeds zorgvuldig benoemen wat ik zie en hoor gebeuren.

Welke tools gebruik ik als teamcoach?

Er zijn tientallen methodes en modellen waarvan ik er een aantal gebruik. Welke ik inzet, hangt af van een aantal dingen: de problematiek die er heerst, hoe groot het team is, waar de teamleden en/of de organisatie mee gewend is te werken etc.

 

Wil je meer weten?

Wil je meer weten of vrijblijvend kennis maken om te verkennen wat wij eventueel voor jullie kunnen betekenen? Bel me, stuur een appje op +31 (0)6 24761086 of mail me (caroline@freeyourpotential.nl). Je hoort binnen 24 uur van me, ik ben benieuwd naar jouw vraag.