Competentiemanagement: zo haal je het beste uit je medewerkers

Competentiemanagement

Alle medewerkers in een organisatie hebben diverse competenties. Het woord competentie is een verzamelwoord voor kennis, vaardigheden, motivatie en persoonskenmerken. De kennis die iemand heeft, gecombineerd met de vaardigheden die iemand in huis heeft en daarnaast ook de motivatie - de 'why' van iemand - en de persoonskenmerken bepalen of iemand de juiste competenties al heeft of nog kan ontwikkelen voor een bepaalde functie of positie.

Succesvol leren

Competentiemanagement is erop gericht om deze competenties te herkennen, te benutten en te ontwikkelen zodat de medewerkers optimaal kunnen bijdragen aan het succes van de organisatie. Als we onze competenties (kennis, vaardigheden, motivatie en persoonskenmerken) kunnen inzetten, geeft ons dat een prettig gevoel. En mensen die zich prettig voelen en het gevoel hebben een bijdrage te leveren, dragen zo bij aan het succes van een organisatie. Kort samengevat: gelukkige mensen maken een organisatie (graag) succesvol.

Niet iedereen kan alle competenties ontwikkelen, een ACT®-meting maakt inzichtelijk welke competenties iemand goed kan ontwikkelen en welke competenties hij of zij beter niet kan ontwikkelen. Als een competentie in je natuur ligt, kan je die competentie goed ontwikkelen. Competentiemanagement stelt een organisatie in staat gerichter te sturen op effectief gedrag. Het speelt een rol bij werving & selectie, maar ook bij het beoordelen en coachen van medewerkers.

Competenties zijn er op verschillende niveaus in de organisatie: kerncompetenties, afdelingscompetenties en functiecompetenties. Het op een goede manier omgaan met deze verschillende indicatoren en competenties draagt bij aan een optimale inzet en ontwikkeling van de medewerkers en dat draagt weer bij aan het succes van de organisatie. ACT® is een prima tool voor het ontwikkelen van optimaal competentiemanagement in je organisatie.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten of vrijblijvend kennis maken om te verkennen wat wij eventueel voor jullie kunnen betekenen? Bel me, stuur een appje op +31 (0)6 24761086 of mail me (caroline@freeyourpotential.nl). Je hoort binnen 24 uur van me, ik ben benieuwd naar jouw vraag.